Tu știi să îți identifici ”problema”?

Problema mea este soțul. Ne certăm tot timpul. Cred că nu mă mai iubește!”

– “Oare soțul să fie problema? .”.. am zâmbit! … Și… mergând pe firul logic al unei discuții constructive, am adăugat: “ Și ați venit la mine ca să facem să dispară problema, așa este? … Adică, dacă ar fi totul bine, ar trebui ca problema să dispară. Am dreptate?….

….Ar fi in regulă să dispară soțul, spre exemplu? Pentru că dacă este așa, nu vă pot ajuta!”????

-“A, nu!” Îmi răspunse contrariată.
-“Atunci problema nu este soțul. Ce anume te deranjează în relația cu soțul tău? Poate dacă ar dispărea cearta… ar fi mai bine”!!!…

Acesta este începutul unei ședințe în care termenii erau confundați. Într-o asemenea situație, nu poți găsi o rezolvare deoarece pleci de la premise nerealiste, deși resursele sunt la tine ele sunt greu de identificat.

De foarte multe ori avem senzația că știm ce vrem, că știm care este “problema”. Știm ce vrem de la altii sau mai exact ce nu vrem să ne facă ceilalți. Dar cum rămâne cu noi?

Tu, știi ce vrei?

Adevărul este că definirea cu claritate a problemei este însăși o problemă.

Iată cât de important este să definim cu exactitate și claritate motivele supărărilor noastre. Primul pas este să înțelegi ce anume te deranjează cu adevărat. Clar și simplu.

Pasul 2 este acela în care iei decizia de a face ca problema să dispară sau cel puțin să se diminueze.

Dacă și tu te simți confuz sau nu reusesti să identifici ce anume te deranjează cu exactitate în viața ta, te aștept în cabinet, să aducem claritate și să-ți găsești resursele în rezolvarea disconfortului pe care îl resimți.

#cuplu #relații #claritate #psihologie #sistemica #intelegere #psihologcarmenbusi #disconfort #problema #rezolvare #resurse #psihoterapiedecuplu