De ce ne este frică să mergem la medic

Întâlnesc deseori, în cabinet, aceasta frică identificată ca și problemă : frica de a merge la doctor.

Frica este fără îndoială una dintre cele mai studiate emoții de către oamenii de știință. Ea este de fapt, un mecanism de apărare, de supraviețuire, ce apare ca răspuns la o amenințare și se instalează inconștient.

Aș începe această discuție prin a face cunoștință cu frica. cine este ea? de unde vine? de ce apare când apare? Cu cine mai vine?…

Este bine de știut că orice frică își extrage rădăcinile dintr-una din cele 6 frici de bază, frici pe care le avem fiecare dintre noi. Există 3 frici filogenetice, pe care le avem în ADN-ul nostru, frici cu care ne naștem: frica de cădere în gol, frica de zgomot puternic și frica de cădere în apă foarte adâncă, și 3 frici pe care le dobândim în primii ani de viață: frica de durere, frica de moarte și frica de jenă socială. Acestea din urmă le învățăm bine și le integrăm pentru a funcționa în limite normale.

FRICA ESTE NORMALĂ! ÎȚI POATE SALVA VIAȚA! – Acesta nu este un deziderat ci este o realitate. Poate că este unul din factorii principali  pentru care specia umană a supraviețuit.

Revenind la frica de care ne ocupăm astăzi, frica de a merge la medic, putem spune că are bază cel puțin una dintre fricile existențiale umane, frica de durere sau poate frica de moarte… pentru fiecare dintre noi,  poate fi alta, rădăcina.

Așadar frica este normală până în punctul în care ea începe să-ți acapareze toată atenția, adică până în momentul în care începe să-ți provoace disconfort. Frica excesivă de medic se numește IATROFOBIE. Da! Aceasta îți poate provoca mult disconfort, iatrofobia putând deveni un obstacol chiar în calea vieții.

Fobia este frica resimțită cu o intensitate foarte mare, persistentă și irațională determinată de prezența sau anticiparea prezenței unui obiect, unei situații care provoacă starea de alertă. În cazul declanșării stării de alertă, apar câteva semne resimțite , semne clare urmare a declanșării fricii: senzația de sufocare, transpirație excesivă, greață, modificări ale ritmului cardiac, tremor, incapacitatea de a gândi sau de a vorbi clar, pierderea controlului. Ca în orice fobie, gandurile sunt iraționale și sunt cauzate de anumiți factori denumiti trigeri.

Cea mai întâlnită cauză a apariției fricii de medic este legată de o experiență traumatizantă din copilărie legată de medic. Orice amenințare apărută în acea perioadă ”dacă nu ești cuminte, vine doctorul și-ți face injectie”, poate deveni o traumă.

Alteori, oamenii se tem să meargă la medic și de teama de a afla că suferă de alte afecțiuni sau de teama de a afla că este necesară o anumită intervenție chirurgicală (având ca bază frica de durere).

 Inconștient, creierul asociază notiunile de medic+ spital = durere+boală(uneori moarte).

Cum scăpăm de această frică?

În primul rând prin acceptarea acestei temeri. Prin acceptarea faptului, că noi, oamenii , detinem în ADN-ul nostru, așa cum am aflat deja, frica. Prin acceptarea ca normalitate a fricii – de multe ori în cabinet dedicăm câteva ședințe special acestei acceptări. Următorul pas imediat este contemplarea fricii și analiza ei. Pentru a accepta frica mai întâi trebuie să o înțeleg, să aflu de unde vine, de ce vine și ce vrea să îmi spună. Apoi , la fel ca în orice fobie, începem procesul de desensibilizare progresivă. Putem lucra în cabinet (in vitro) dar și in vivo vizitând un cabinet medical , discutțnd cu un cadru medical, creând o relație (cerând clarificări)cu medicul pe care urmează să îl frecventez. Un pas următor ar fi acela de a-ți oferi o recompensă după fiecare vizită la medic ( creierul nostru funcționează foarte bine cu recompense).

Printr-o informare corectă, prin conștientizare, prin faptul că înțelegem cât de important este un set de analize și că multe boli grave pot fi evitate sau gestionate corect dacă sunt detectate la timp, ne putem prelungi viața.